MEĐUNARODNA KONFERENCIJA “JAČANJE SINDIKATA U VREME KRIZE U JUGOISTOČNOJ EVROPI”

admin USS 15/05/2014 0

U Beogradu je održana Regionalna konferencija „Osnaživanje sindikata u vreme krize – Izazovi u Jugoistočnoj Evropi“ uz podršku Fridrih Ebert fondacije – Kancelarije za radne odnose i socijalni dijalog u Jugoistočnoj Evropi. Preko 130 učesnika iz 9 zemalja i 50 sindikata. Učesnici Konferencije: Penny Clarke, predsednica EPSU- EU politika, Ulrich Eckelmann, generalni sekretar Industriall-EU, Harald Wiedenhofer, generalni sekretar EFFAT Ambet Yuson, generalni sekretar BWI. Ujedinjeni sindikati Srbije zajedno sa Industrijskim sindikatom Srbije učesnici konferencije.

Međunarodna konferencija - jačanje sindikata 1

Učesnici Konferencije imali su priliku da čuju izlaganja visokih međunarodnih sindikalnih predstavnika, Penny Clarke, predsednica EPSU- EU politika, Ulrich Eckelmann, generalni sekretar Industriall-EU, Harald Wiedenhofer, generalni sekretar EFFAT Ambet Yuson, generalni sekretar BWI, koji su kroz svoja izlaganja i teme aktuelizovali postojeća stanja na evropskom i svetskom nivou, nudeći rešenja koja bi primenom na nacionalnim nivoima mogla da poboljšaju trenutno loše pozicije sindikata i radnika.

medjunarodna-konferencija-jacanje-sindikata-2

O stanju socijalnog dijaloga, radničkim pravima i zakonodavstvu kao vrsni poznavalac na prostorima jugoistočne Evrope, govorio je Roland Feicht (FES) ukazujući na povezanost gubljenja prava u državama sa prostora Jugoistočne Evrope i što mora dovesti do uznapređenja međusindikalne saradnje sindikata.

medjunarodna-konferencija-jacanje-sindikata-4

Penny Clarke, predsednica EPSU- EU politika je istakla da socijalna Evropa u toku mera štednje gubi snagu. Zato su krenule kampanje za smanjenje poreza.

Tokom dvodnevnog rada učesnici Konferencije su na nivou radnih grupa razmatrali različite teme:
1. Uticaj sindikata na zakonodavstvo
2. Sindikat kao socijalni pokret
3. Zajedničko polje delovanja sindikata i civilnog sektora i njihov uticaj na razvoj demokratskog društva
4. Može li sindikat biti partner političkoj eliti?
5. Važi li evropski socijalni model u jugoistočnoj Evropi (prednosti i opasnosti)
6. Kako zamišljate ukrupnjavanje sindikata?
7. Postoji li otpor u sindikatu kod podmlađivanja sindikata (percepcija i imidž sindikata)?

medjunarodna-konferencija-jacanje-sindikata-3

Rezultati radnih grupa su prezentovani, usvojeni su zaključci i smernice kojim će se sindikati rukovoditi u budućem radu.U radu ove izuzetno uspešne i posećene Konferencije učestvovali su i predstavnici Ujedinjenih sindikata Srbije, Ana Kojić i Lada Janković i predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić.

Međunarodna konferencija - jačanje sindikata - 5

U toku izlaganja Ambet Yusona, generalnog sekretara BWI, učesnici Konferencije su podigli crveni karton FIFI koja u organizovanju velikih takmičenja ne utiče na poštovanje prava radnika koji rade na objektima gde će se ta takmičenja odvijati.

crveni-karton-fifa

Kao zaključak konferencije jednoglasno je usvojen da se sindikati moraju usresrediti na angažovanju mladih sindikalnih aktivista u telima koja odlučuju kao primer smo istakli da naš sindikat tj. Ujedinjeni sindikati Srbije u svojim organima imaju mlade i to smo definisali kao prioritet. Među prioritetima je i razgovor sa članstvom, sa svakim članom pojedinačno.

medjunarodna-konferencija-jacanje-sindikata-6