ZAPOŠLJAVANJE MEDICINSKIH RADNIKA U INOSTRANSTVU

admin USS 29/03/2016 0

Niš, 23.03.2016.

USS već duže vreme ukazuju na neophodnost Zakona o radu agencija za zapošljavanje, koje u Srbiji postoje bez jasnog zakonskog uporišta.

Nakon Tribine koja je održana u Kliničkom centru Srbije kada je organizator bio USS u Nišu je održana Tribina o zapošljavanju zdravstvenih radnika u inostranstvu u organizaciji Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije.

Tribina je okupila preko 300 medicinskih radnika iz Niša i okoline kao i predstavnike Ministarstva rada,
Ministarstva zdravstva, Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije, Farmaceutske komore, Lekarske komore, Medicinskog foruma, Nacionalne službe za zapošljavanje i Ujedinjenih sindikata Srbije. USS ukazuje na mnogobrojne probleme koje imaju zdravstveni radnici na svom putu ka radu u inostranstvu.

uss-zaposljavanje-inostranstvo

Agencije rade van zakonskih normi a u trci za boljim životom, radnici često bivaju prevareni. Da bi se to predupredili, USS je uspostavio saradnju sa Agencijom za zapošljavanje „International jobs“ koja je inicijator formiranja Odbora Agencija za zapošljavanje pri Privrednoj komori Srbije.

Tribine će biti održane u svim većim regionalnim zdravstvenim centrima širom Srbije. Svoje viđenje zakonske regulative o agencijskom zapošljavanju, USS će dati Radnoj grupi Ministarstva rada koja tu oblast treba zakonski da uredi.